Een echtscheiding moet altijd via de rechter. Dat staat in de wet. Alleen een advocaat kan bij de rechtbank de echtscheiding aanvragen. Daar help ik je dus bij. Het is overigens niet zo dat partijen altijd naar de rechtbank toe moeten. “Liever niet”, hoor ik regelmatig.
Als partijen het vooraf over alles eens zijn (of zijn geworden), kan worden volstaan met het indienen van een schriftelijk verzoek bij de rechtbank om de scheiding uit te spreken. Daarvoor heb je dus een echtscheidingsadvocaat nodig. Een zitting bij de rechtbank is niet nodig op het moment dat partijen het onderling eens zijn. Dat voelt vaak als een opluchting.
Als er minderjarige kinderen zijn moet een ouderschapsplan gemaakt worden. Hierin staan afspraken met betrekking tot de kinderen, zoals een zorgregeling, kinderalimentatie, schoolkeuze, kosten studerende kinderen, welke partner betaalt de W.A.- en ziektekostenverzekering voor de kinderen en meer van die belangrijke zaken. Dit moet goed gebeuren. Daarom is het handig om gebruik te maken van een hulpvaardige specialist met veel ervaring op dit vlak.
Bekeken moet worden of partneralimentatie moet worden betaald en zo ja, hoeveel en hoe lang. Vaak hoor ik de vraag: ‘Maar moet ik dan ook betalen? Hij/zij heeft toch een ander? Veel zaken kunnen behoorlijk onrechtvaardig voelen. Emoties zijn in die gevallen heel begrijpelijk. Toch is het beter om een onafhankelijke professional mee te laten kijken om zo tot het beste voorstel te komen. Ik help je bij het formuleren van het juiste plan. Daarbij maak ik gebruik van een speciaal alimentatie-rekenprogramma. Hierin staan dezelfde normen als die de rechter gebruikt.
Het vermogen van partijen dient afgewikkeld te worden. Daarbij is van belang of partijen op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of in (een beperkte) gemeenschap van goederen. Verder komt pensioen aan de orde. De alimentatie, de afwikkeling van het vermogen en pensioen worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of een uitspraak van de rechtbank.
Het is mogelijk om samen bij mij te komen. Dat heeft de voorkeur omdat dit een complexe scheiding voorkomt, de scheiding sneller geregeld wordt en de kosten lager zijn. Ik behartig dan de belangen van allebei. En als partijen het over een bepaald punt nog niet eens zijn, kan ik vaak verder helpen door te zeggen: “zo zou de rechter het waarschijnlijk doen”.
Het is uiteraard ook mogelijk alleen bij mij te komen. De andere partij zal dan een eigen advocaat hebben. Ook dan zullen wij als advocaten ons inspannen om de echtscheiding in onderling overleg te regelen. En als dat niet lukt, laten we de rechter de knoop doorhakken.
Mijn jarenlange ervaring gaat je helpen bij een zo soepel mogelijke afwikkeling van je echtscheiding. Het voordeel is dat ik in veel gevallen weet hoe de rechter denkt. Deze kennis nemen we mee bij het opstellen van je echtscheidingsconvenant. En echt, ik weet het, scheiden is geen prettig proces. Het is een pijnlijke fase in je leven. Wat ik kan doen en waar ik je graag bij wil helpen is er voor zorgen dat alles goed voor je geregeld wordt.